Omgaan met een angststoornis bij kinderen

Omgaan met een angststoornis bij kinderen

Het is soms lastig om in te schatten of uw kind meer dan gemiddeld angstig is. Allereerst: vertrouw op uw gevoel! Als u het idee heeft dat er meer aan de hand is met uw kind, schakel dan uw huisarts in. Hij kan u doorverwijzen naar de juiste hulpverleners. Wacht hier niet te lang mee! Hoe eerder angst goed wordt behandeld, hoe sneller uw kind weer onbezorgd kan spelen en opgroeien. Een leven met angst is tenslotte nergens voor nodig.

Omgaan met angst

Hieronder vindt u een aantal praktische tips over omgaan met angst. Twijfelt u of uw kind 'gewoon' angstig is of dat er sprake is van een angststoornis? Er zijn tests beschikbaar die u een indicatie kunnen geven. U kunt ook bellen met onze Informatieservice.

  • Neem de angst serieus: Het is belangrijk om de angst van het kind serieus te nemen en niet weg te lachen. Kinderen moeten voelen dat ze bang mogen zijn. Uitspraken als ‘Stel je niet aan!’ helpen een kind niet om te leren omgaan met angst. Als uw kind het gevoel van veiligheid kwijt is, moet dat opnieuw worden opgebouwd.
  • Troost uw kind: Een kind heeft het nodig om getroost te worden. Stel het dus gerust. Vertel dat u ook wel eens bang bent geweest en dat de angst overgaat.
  • Praat over de angst: Erover praten met elkaar is een belangrijke eerste stap. Waarom is uw kind bang? Wat voelt het precies? Kleine kinderen hebben vaak de hulp van hun ouders nodig om hun angsten te verwoorden. Kinderen kunnen angst ook uiten tijdens het spelen of in hun tekeningen en dat kan dan een aanknopingspunt vormen om erover te praten. Doe dit liever overdag dan 's avonds voor het slapen gaan.
  • Help uw kind de angst te overwinnen: Het standpunt: 'hij moet er gewoon even doorheen' werkt averechts. Uw kind kan hierdoor nog banger worden. U kunt geleidelijk ervaringen aanbieden waardoor zijn angst zal afnemen. Is uw kind bang voor dieren? Leest u dan eerst eens wat boekjes over dieren. De volgende stap is om een keer samen naar een kinderboerderij te gaan, om vanaf veilige afstand de dieren te bekijken. Bij een volgend bezoek wil uw kind misschien al wat dichterbij komen. En na een paar bezoeken durft uw kind het dier misschien wel te aaien.
  • Bied uw kind hulp: Een kind een knuffel geven als het angstig is en troosten wanneer het overstuur is, is altijd goed. Maak uw kind duidelijk dat het altijd op u kan rekenen. Zo vergroot u zijn gevoel van veiligheid. Loop niet weg!
  • Uw kind informatie geven: Een goed hulpmiddel bij het overwinnen van angst is het geven van informatie aan een kind. Dit neemt heel wat onzekerheid weg. Een kind kan zo zelf leren redeneren of angst reëel is.
  • Leer uw kind dat angst ook voorbijgaat: U kunt uw kind leren om voor zijn angsten zelf oplossingen te vinden. Als een kind bang is in het donker, kunt u het leren hoe het licht aan gaat. Als u weet hoe een kind in een bepaalde situatie zijn angst onder controle weet te houden, kan het misschien helpen om dit hulpmiddeltje ook in een andere situatie te gebruiken.

Leven met angst is voor een kind en voor uzelf niet fijn. Neem contact op met onze Informatieservice.