Symptomen van angststoornis bij kinderen

Symptomen van angststoornis bij kinderen

Kinderen van alle leeftijden zijn wel eens angstig. Kleine kinderen zijn bijvoorbeeld bang voor vreemden of voor dieren en kleuters zijn vaak 's nachts bang. Kinderen vanaf een jaar of 8 kunnen faalangst ontwikkelen. Al deze angsten zijn normaal en horen bij het opgroeien. Wanneer spreken we dan van een angststoornis en wat zijn de symptomen van een angststoornis?

Als uw kind symptomen van een angststoornis vertoont, hoeft het niet te beteken dat hij of zij ook daadwerkelijk een angststoornis heeft. Heeft u toch vermoedens of heeft een leerkracht of een arts hier iets over opgemerkt? Meld uw kind bij ons aan.

Angststoornis symptomen

Als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt spreken we van een overmatige vorm van angst bij kinderen. Angst wordt pas een angststoornis als de symptomen gedurende langere tijd aanhouden:

  • Uw kind voelt zich voortdurend erg angstig of is zelfs in paniek.
  • Uw kind is voortdurend erg nerveus en gespannen.
  • Uw kind raakt uitgeput van de voortdurende spanning en angst.
  • Door de angst blijft er weinig energie over voor dagelijkse activiteiten. Uw kind is dus vaak vermoeid, waardoor hij of zij bepaalde taken niet meer kan uitvoeren.
  • Uw kind heeft vaak last van spierspanning.
  • Uw kind komt moeilijk is slaap en is snel weer wakker
  • Uw kind krijgt door de angst concentratieproblemen
  • Uw kind reageert vaak geïrriteerd.
  • Uw kind zoekt voortdurend veel geruststelling uit de omgeving.

Omgaan met angst

Zoals u hebt gelezen onder het kopje 'Angststoornis symptomen' kan angst bij kinderen erg uitputtend zijn. Het beïnvloedt het leven van uw kind enorm. Ook u en de rest van uw gezin lijden hier onder. Vaak is er sprake van een neerwaartse spiraal. Lucertis biedt hulp! Lees meer informatie over 'omgaan met angstig kind'.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze Informatieservice. Onze professionals staan voor u klaar.

Behandeling angststoornis

10 procent van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven last van een angststoornis. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook bij kinderen komen angststoornissen vaak voor. Met de juiste behandeling en professionele hulp is een angststoornis goed te behandelen. Uw kind zit weer lekkerder in zijn vel en u krijgt weer vertrouwen in de toekomst!