Hulp bij autisme

Behandeling van autisme

Een diagnose in het autismespectrum is ingrijpend voor uw kind, u als ouder(s), maar ook voor de rest van het gezin en de omgeving. 'Autisme is niet te genezen. Gelukkig zijn er wel gespecialiseerde behandelingen die helpen bij het verminderen van klachten, het verbeteren van vaardigheden en een toename van kennis en inzicht in de stoornis', zegt Jacqueline Bailly, psychotherapeut bij Lucertis.

Hulp bij autisme kinderen en jongeren

Nadat u uw kind heeft aangemeld, vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek worden er allerlei vragen gesteld en nemen we vaak vragenlijsten door. Na de intake besluiten we eventueel tot verder onderzoek waarin we uw kind observeren, vervolggesprekken met u hebben over de ontwikkeling van uw kind of een intelligentieonderzoek doen. Als de diagnose autisme, Asperger of PDD-NOS is, maken we samen met u een behandelplan en leggen we uit hoe we u en uw kind verder helpen.

Behandeling autisme, Asperger en PDD-NOS bij kinderen

In veel gevallen maken we gebruik van online modules ter ondersteuning van de behandeling van autisme bij kinderen. We bieden bijvoorbeeld:

Complexe klachten en problematiek

Wij hebben speciale teams waar kinderen én volwassenen met autisme, Asperger of PDD-NOS naar toe verwezen worden door hun zorgverlener. Deze teams hebben de naam Sarr Expertisecentrum Autisme.

Sarr Expertisecentrum Autisme voert regelmatig onderzoek uit naar effectieve behandelmethodes. Kinderen en hun ouders kunnen terecht op onze locaties in Rotterdam en Purmerend.

Ervaringen van ouders

‘Mijn kind heeft autisme. Gelukkig staan we hier niet alleen in'
‘Ik voel me soms zo onmachtig omdat ik denk dat ik iets niet goed doe'
‘Mijn kind heeft PDD-NOS. Fijn dat we ondersteuning krijgen bij Lucertis omdat we hem soms zo moeilijk begrijpen'

Samenwerken voor betere zorg

Om de hulp voor kinderen en volwassenen met autisme te verbeteren, zijn in 2016 in Zaanstreek en Waterland speciale werkgroepen opgericht. GZ-psycholoog Rimke Noom van Lucertis neemt deel aan zo’n werkgroep en vertelt hierover in een artikel in het Noord-Hollands Dagblad van zaterdag 2 april.