Een eetstoornis herkennen?

Symptomen: een eetstoornis herkennen

Eetstoornissen bij jongeren: zorgen over lichaam ‘Toen ik aan mijn opleiding begon, kon ik niet begrijpen wat jongeren beweegt om zichzelf uit te hongeren. Zij straffen zichzelf of voelen zich schuldig. Zo komen ze steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht. Het is noodzakelijk dat jongeren zich hierin begrepen voelen, gemotiveerd worden en dat zij specialistische hulp krijgen', aldus Marianne Jak, kinder- en jeugdpsychiater bij Lucertis.

Kinderen en jongeren met een eetstoornis kunnen verschillende klachten hebben en afwijkend gedrag vertonen. Er kan sprake zijn van:

  • Alleen eten op vaste tijden of afwijkende tijden
  • Maaltijden overslaan
  • Stiekem eten, niet eten waar anderen bij zijn
  • Situaties uit de weg gaan waar veel wordt gegeten zoals verjaardagen of feestjes
  • Overmatig bewegen en sporten
  • Sterk met het uiterlijk bezig zijn

We sommen hier gedrag en verschijnselen op die voor elke stoornis, maar ook gezien de leeftijd van het kind, heel verschillend kunnen zijn.

Eetstoornis of andere problemen?

Het is soms moeilijk te bepalen wat er precies met uw kind aan de hand is. De kenmerken van een eetstoornis lijken erg op die van kinderen met een angst- of stemmingsstoornis of autisme. De angst voor het eten of de problemen met eten kan dus ook een andere oorzaak hebben. Het kan lijken alsof er sprake is van een eetstoornis terwijl het kind psychisch helemaal in orde is.

Peuters en kleuters en eetproblemen

Bij kleine kinderen is het lastig om te begrijpen of hun eetgedrag normaal is. Lucertis heeft een Expertisecentrum voor kinderen van 0 – 6 jaar in Zuid-Holland waar hulpverleners werken die gespecialiseerd zijn in ontwikkelingsproblemen van jonge kinderen.

Specialistische hulp

U heeft uw kind waarschijnlijk al op verschillende manieren geprobeerd te helpen, maar dit lukt niet goed. Met specialistische hulp helpen wij u en uw kind verder.