Trauma

Kinderen met traumatische ervaringen

'Het leven van een kind kan door een afschuwelijke gebeurtenis ernstig verstoord raken. De eerste heftige reacties van een kind zijn meestal hele normale reacties op een abnormale situatie. Als deze reacties blijven en kinderen belemmeren in hun ontwikkeling, is het noodzakelijk dat zij specialistische hulp krijgen. Hiervoor kunnen kinderen en hun ouders bij ons terecht', aldus Theo van Rijnsoever, GZ-psycholoog bij Lucertis.

Heeft uw kind iets heel naars meegemaakt? We zien dat het niet verwerken van  vervelende gebeurtenissen tot een trauma kan leiden:

  • uw kind wordt ernstig gepest
  • uw kind heeft een ernstig auto-ongeluk meegemaakt
  • uw kind heeft onder druk zijn/haar mobiele telefoon moeten afgeven (overval)
  • uw kind is blootgesteld aan huiselijk geweld
  • uw kind is seksueel misbruikt

U heeft uw kind waarschijnlijk al op verschillende manieren geprobeerd te helpen, maar dit lukt niet goed. Als een kind na een tijd nog erg veel last blijft houden van een ingrijpende gebeurtenis en deze niet kan verwerken spreken we van een trauma.

EMDR en schrijftherapie

Kinderen en jongeren met PTSS (posttraumatische stressstoornis) kunnen met slechts een paar uur therapie (EMDR of schrijftherapie) succesvol behandeld worden. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en GGZ Rivierduinen in Leiden dat eind juni 2017 gepubliceerd is. Ook Lucertis werkte aan dit onderzoek mee.

Tijdens de behandeling EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing-therapie) wordt het trauma herbeleefd terwijl het kind wordt afgeleid door oogbewegingen. Bij schrijftherapie schrijft het kind samen met de therapeut een verhaal over de traumatische gebeurtenis. Beide therapieën sloegen aan: gemiddeld bleken 4 sessies voldoende te zijn voor de 103 kinderen en jongeren die aan het onderzoek meededen. Bij EMDR werd het snelst resultaat gezien, gemiddeld in 2 uur en 20 minuten. Bij schrijftherapie werd het beoogde resultaat behaald na gemiddeld 3 uur en 47 minuten.

Bij Lucertis kunt uw kind voor beide behandelingen terecht.