Hulp bij psychose

Hulp bij psychose

Uw kind heeft bijzondere ervaringen? Vrij normaal onder een groot percentage van jongeren met bijvoorbeeld ADHD, autisme of een depressie. Maar als uw kind dingen ziet, hoort of voelt die er niet zijn of heel achterdochtig wordt en grip verliest op wat hij/zij meemaakt, dan kan er sprake zijn van een psychose.

Psychotische ervaringen

Veel mensen denken bij psychose (en al helemaal bij schizofrenie) aan enge, gekke en gevaarlijke mensen, die helemaal van de wereld zijn. Ze kunnen niets meer en beter worden is onmogelijk. Gelukkig klopt dat beeld niet.

Behandeling psychose

Tijdens individuele therapie leert uw kind wat een psychose inhoudt, hoe hij/zij deze kan herkennen en wat hij/zij eraan kan doen. Een psychiater houdt de conditie van uw kind in de gaten en schrijft als dit nodig is medicijnen voor die de verschijnselen verminderen en voorkomen dat uw kind een nieuwe psychose krijgt. Als ouder krijgt u begeleiding en uitleg over psychose door psycho-educatie.

Heeft u een vermoeden dat uw kind psychotisch is of wordt? Meld uw kind aan.

Vooruitzichten

De duur van de behandeling is afhankelijk van het effect; het is onmogelijk een prognose te geven na een eerste psychose. Sommige jongeren hebben er nooit meer last meer van. Andere houden enkele klachten of krijgen opnieuw een psychose. Samen met u en uw kind bepalen we wat er nodig is. De meeste jongeren met een vroege psychose zijn één tot drie jaar in behandeling.