Nieuws

Nieuws van Lucertis

27 september 2018

Luister vanmiddag naar Theo van Rijnsoever op radio Rijnmond

Vanmorgen werd al 10 min. van het interview met Theo van Rijnsoever, psychotraumatherapeut Lucertis, uitgezonden. Vanmiddag tussen 16.30 en 17.00 uur zendt Radio Rijnmond het hele gesprek met Theo uit.

"Tijdelijke gedragsveranderingen zoals bedplassen, boze buien of erg stil worden zijn in zo'n situatie normaal", zegt Theo van Rijnsoever.

Ieder kind reageert anders

Het familiedrama in Papendrecht en het ongeluk in Oss hebben op kinderen en ouders een grote impact. anders. In de eerste weken na een heftige gebeurtenis zijn alle reacties goede reacties. Ook een kind dat doorgaat alsof er niks is gebeurd, is volgens hem geen reden voor paniek. Volg je kind, biedt een luisterend oor en neem je kind serieus. Zorg dat het kind zich veilig voelt.

Anticipeer op vragen

Volgens Van Rijnsoever is het vooral voor ouders van belang om het kind na een heftige gebeurtenis serieus te nemen. "Kinderen hebben veel eigen kracht en kunnen goed herstellen. Laat je kind zelf vragen stellen. Soms wil een kind heel veel weten, maar geregeld zie je ook dat een kind aan één antwoord genoeg heeft. Als dat zo is, geef dan niet nog meer informatie. Wacht gewoon even af of er nog meer vragen komen. Als ouder moet je wel de waarheid vertellen, maar filter de informatie die je geeft. En relativeer ook.

Als het kind zich na vier of vijf weken na een traumatische ervaring nog steeds vreemd gedraagt, is het volgens Van Rijnsoever wél tijd om aan de bel te trekken. “Met kortdurende therapie kan al veel bereikt worden".

Uitzending vanmiddag

Luister naar de tips van Theo van Rijnsoever in het radioprogramma Wakker@Rijnmond. Dit is een deel van het interview. Vanmiddag tussen 16.30 en 17.00 uur kun je het hele interview luisteren bij Rijnmond NU.

 

Tips: wat zeg je tegen kinderen?

  • Scherm kleine kinderen af van informatie en beelden. Hou rekening met de leeftijd van je kind.
  • Vertel geen dingen die kinderen bang(er) kunnen maken
  • Stel kinderen gerust. Minimaliseer niet, maar relativeer wel.
  • Vraag aan kinderen wat ze zelf al weten en hoe ze zich daarbij voelen.
  • Antwoord eerlijk op vragen. Filter de informatie die je geeft.