13 juni 2016

Autisme hebben, is niet eenvoudig. Maar voor de meeste mensen is het niet voor te stellen hoe het is om de wereld te ervaren als je hier last van hebt. Zo kunnen de geluiden van het alledaagse leven die je vaak niet eens opmerkt voor mensen met autisme overweldigend zijn. Nieuwsgierig hoe dat is? Dat kun je nu ontdekken met een speciale app.

De National Autistic Society heeft een virtual reality-ervaring gemaakt over autisme. De app is een nieuwe versie van hun eerdere video over een jongen met autisme, die overweldigd wordt in een winkelcentrum met zijn moeder. In de VR-ervaring zie je de gehele situatie door zijn ogen. Je kunt om je heen kijken en diverse sensaties horen. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone, de app en een Google Cardboard.

Het goede doel hoopt dat je via VR de ervaringen van iemand met autisme echt kunt voelen en het publiek met empathie reageert. “We zijn heel erg enthousiast om de eerste organisatie te zijn die virtual reality gebruikt om te demonstreren hoe dit aspect van autisme kan voelen”, vertelt Mark Lever, chief executive van de National Autistic Society, aan Mashable.

Autisme signaleren voor professionals

Voor artsen en docenten in het basisonderwijs heeft Lucertis speciale cursussen ontwikkeld om aandoeningen als autisme te signaleren. Ook leren (huis-) artsen en docenten hoe zij het beste kunnen omgaan met deze kinderen. Kijk voor meer info op https://www.lucertis.nl/voor-wie/professionals