29 december 2014

Het theaterstuk voor en door jongeren, Road Trippin', trekt weer vele bezoekers op scholengemeenschappen in Noord- en Zuid-Holland. De educatieve en interactieve voorstelling, gemaakt door theatergroep The Passengers en Parnassia Groep, moeten jongeren motiveren om over hun problemen te praten. ‘Wij hebben gemerkt dat veel jongeren ergens mee worstelen maar dat ze vaak geen hulp zoeken uit angst anders te zijn en voor gek te worden versleten', aldus Piet Witte, lid van de Cliëntenraad van Lucertis.

Hoop op perspectief
De voorstelling doorbreekt taboes. En dat zijn er velen: homoseksualiteit, autisme, pesten, huiselijk geweld, verslaving en discriminatie. Tegelijkertijd ontstaat een beweging naar acceptatie van het ‘anders' zijn. Schaamte maakt plaats voor eigen kracht. Theater is passende en creatieve manier om een brug te slaan naar jongeren. Door over de voorstelling te praten, kunnen jongeren hun eigen worsteling bespreken. Eerdere ervaringen laten zien dat jongeren de eenzaamheid van de personages herkennen, maar ook de hoop op perspectief of alleen al een luisterend oor. ‘Doordat een meisje aangeslagen vertelde dat niet zij maar haar moeder uit huis was geplaatst, kwamen de jongeren met elkaar in gesprek. Vaak zorgen deze nagesprekken voor openheid en een grote betrokkenheid. De jongeren waarderen het ook dat de heftige thema's in het stuk worden afgewisseld met muziek, zang, dans en humor', zegt Rijksen.

Wilt u deze voorstelling in uw scholengemeenschap of jeugdinstelling? De voorstelling duurt 50 minuten en het nagesprek direct aansluitend 45 minuten. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met:

Noord-Holland:
Piet Witte
075 – 617 17 64
E-mail: pwitte@nh.lucertis.nl

Zuid-Holland:
Riekje Rijksen
06 – 22 98 43 39
E-mail: r.rijksen@lucertis.nl

Vier specialismen binnen Parnassia Groep bieden hulp aan kinderen en jongvolwassenen: Lucertis, Brijder Jeugd, i-psy en Indigo. De professionele acteurs van the Passengers hebben allen een afgeronde opleiding aan de toneelacademie en tijdens hun middelbare schooltijd individueel te maken gehad met psychische problematiek.